Minimaliseren

Ken je dat gevoel, dat je overweldigd wordt door de spullen om je heen, je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, dat je spullen tegenkomt waarvan je het bestaan niet eens meer wist. Dat je niet weet waar de kop en de staart is van al de plannen die je ooit hebt uitgedacht, het schilderen van dat leuke kastje, en het inplakkenimage van die kostbare kaartjes die je kreeg toen je ziek was. Misschien zeg je, daar heb ik geen last van, nou dan ben je een gezegend mens, voor mij is het een jarenlange worsteling van het steeds weer proberen te reduceren van mijn overtollige spullen waar ik eigenlijk geen afstand van kan doen omdat er emotionele waarde aan zit.

Na het zien van een aantal programma’s op tv over mensen die de chaos niet meer de baas waren, en na erover gelezen te hebben, was ik enigszins geshoqueerd. Ik had en heb een probleem, ik hang namelijk aan spullen, en als er iets is wat ik niet wil is het afhankelijk zijn van spullen. Ook merkte ik dat ik door minder spullen om me heen te hebben, rust creëer in mijn hoofd en hart. Ik ging op zoek en betrok God erin, want zelf had ik al zo vaak geprobeerd mijn spullen te verminderen. Ik ging driftig aan de gang en aan de voorkant bracht ik spullen weg naar de kringloop maar aan de achterkant haalde ik ze weer binnen door die leuke rommelmarkt , waar ik zulke goede koopjes had gevonden. Ook was ik een soort verzamelpunt geworden van de overtollige spullen van anderen, bij alma kan je alles brengen. Dit moest en moet anders, en ik heb daarom besloten dat ik niet meer afhankelijk wil zijn van spullen. Dit is een hele klus want jarenlang heb ik of een of andere manier troost gezocht in spullen. Ik dacht dat ik er gelukkig van werd, maar niets is minder waar, het bracht me zoveel onrust en schuldgevoel.

Door er met God over te spreken heb ik of een of andere manier een knop om kunnen zetten en vind ik het niet moeilijk meer om afstand te doen van spullen, ook niet van de spullen die ik al jarenlang in huis heb. Ik heb geleerd dat spullen niet gelukkig maken en dat Jezus mij vrede geeft. Wat een rust. Dit betekent dat ik aan de slag moest en sinds een paar weken ben ik bezig om dingen te verwijderen uit mijn leven. Ook vandaag heb ik samen met mijn dochter de kamer onder handen genomen en heb ik spullen waaraan ik gehecht was verwijderd. Het resultaat is rust en ruimte en ik heb de smaak te pakken, dus de kringloop zal me nog vaak zien denk ik. Het minimaliseren is nodig op veel terreinen in mijn leven, mijn mailbox, mijn koelkast, mijn bewaarde papieren, mijn voorraadkast, mijn kleding alles zal eraan moeten geloven. En misschien is het minimaliseren van mijn gedachten nog wel de grootste uitdaging;) ik weet dat ik met God alles kan overwinnen dus ik geloof er helemaal in.  Ik hoop alleen  dat mijn zoon Sjoerd dit niet leest want hij zei al mam als je gaat verhuizen en je spullen wegdoet kom ik eerst kijken;), hmm zou het erfelijk zijn? Gelukkig is hij getrouwd met een georganiseerde lieve vrouw die wel minimalistisch kan leven.

 

Een gedachte over “Minimaliseren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.