Lieve vreemdeling

image

Zomaar een bijzondere ontmoeting met een bijzonder mens op een gewone zaterdagmiddag.

Peter ging even tanken met de camper omdat dat beter is om hem de winter door te helpen en daar stond hij. Een man, bij het benzinestation. Bepakt met 2 zware koffers en mensen aanklampend om een lift.
Nu is peter meestal niet zo op de voorgrond, echter toen de man afgewezen werd door een vrouw bij het tankstation en hij peter vroeg om een lift, besloot peter zijn hart te volgen.

Zo stapte waseem in de camper en sjouwde zijn koffers aan boord. Ze kwamen in gesprek en peter vroeg waar hij heen moest.
Naar bremen. Hij was net uit nijmegen gekomen na een bezoek aan zijn zus, en was afgezet in gasselternijveen, met de boodschap dat de bus zo zou komen. Dit was inmiddels 6 uur geleden en er kwam geen bus, want die rijdt daar helemaal niet op zaterdag.
Na talloze keren mensen gevraagd te hebben om een lift naar een busstation had hij eindelijk iemand gevonden, dit was peter.
Ze raakten in gesprek en waseem vertelde zijn verhaal.

Een half jaar geleden was hij gevlucht uit syrië, in een gammele boot. De boot met een paar honderd mensen aan boord zonk en voor zijn ogen heeft hij zo’n 180 mensen zien verdrinken. Na uren op het water gedreven te hebben en vechtend voor zijn leven werd hij door de kustwacht gered. Wat een drama, wat moet er door deze man heengegaan zijn. En hoe kun je hiermee verder leven. Dit kunnen wij ons niet voorstellen.

Deze man, keurig gekleed en verzorgd en vriendelijk, vol met trauma’s vroeg alleen maar een lift en kreeg m pas na 6 uur in de kou gestaan te hebben.

Ik wil geen mening hebben over het feit of ze nu wel of niet recht hebben hier te zijn. Ik wil blijven zien dat er mensen zijn die nood hebben en verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en recht hebben op ons medeleven. Ik heb besloten altijd mijn hart te volgen als ik zie dat ik mensen mag helpen. Ik wil overal en altijd de handen en voeten van Jezus zijn, en laat me door niets en niemand bank maken, en het oordeel heb ik voorgoed begraven.

Peter zette hem af op het busstation waar hij de rechtstreekse bus naar het treinstation kon nemen en gaf hem nog 50 euro in de hand, waarop de man met tranen in zijn ogen de camper verliet. Na telefoonnummers te hebben uitgewisseld en elkaar het beste toegewenst te hebben gingen beide mannen huns weegs.

Thuis gekomen, kreeg peter meteen een sms met een dankbetuiging, en peter reageerde terug met de belofte dat er in nederland vanaf vandaag in ieder geval altijd een plek zou zijn als hij hulp nodig had.

Lieve vreemdeling, lieve waseem ik hoop dat we iets hebben kunnen goedmaken. dat je nog gelooft in de mensheid, ondanks dat je zoveel keren werd genegeerd en afgewezen vandaag. Weet dat er altijd mensen zullen zijn die je wel zien. En dat God die mensen stuurt. Ik hoop en bid, dat mochten wijzelf in eenzelfde situatie verkeren er mensen zullen zijn die naar hun hart luisteren en ons zullen helpen. Dit is toch het minste dat we voor elkaar kunnen doen?

Tjonge wat een ontmoeting en wat een verhaal.

Galaten 6:9

Laten we daarom steeds het goede blijven doen en volhouden tot de dag dat Christus terugkomt. Zolang we daarop wachten, moeten we dus goed zijn voor iedereen.

3 gedachten over “Lieve vreemdeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.